Afbeelding: MLDS

Voorzittersoverleg bij de MLDS

Geplaatst op 03 december

Donderdag 30 november jl vond er weer een periodiek voorzittersoverleg plaats bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in Amersfoort.
Van de 18 aangesloten patiëntenverenigingen, waren er dit keer 7 vertegenwoordigd waaronder ook de Alvleeskliervereniging.
Op de agenda stonden verschillende items, maar vanwege het gemeenschappelijk belang van de lotgenoten van vrijwel elke patiëntenvereniging, werd door directeur Bernique Tool (MLDS) uitvoerig stil gestaan bij het onderzoek dat door de MLDS wordt opgestart over het onderwerp TABOE.
De MLDS gaat onderzoek doen de aard en impact van het taboe dat patiënten met een aandoening aan het spijsverteringskanaal, ondervinden in hun sociale omgeving.
Zowel in de familiekring als op het werk, of kortweg in het persoonlijk contact met anderen.
Kernvraag is :  welke impact kan een taboe hebben op de kwaliteit van leven van een patiënt ?
Door de AVKV werd input aan de discussie geleverd, want veel van onze lotgenoten kampen met deze problematiek.
Het AVKV-bestuur is zeer benieuwd naar de resultaten van het MLDS-onderzoek.
Het zou erg mooi zijn, als het onderzoek nieuwe gezichtspunten oplevert en mogelijk ook handvatten voor patiënten om de impact het van het taboe dat op hun aandoening rust in hun dagelijks leven te doen verminderen.