Insuline

Het lichaam gebruikt het hormoon insuline om het bloedsuikergehalte in balans te houden. Insuline wordt aangemaakt door de Eilandjes van Langerhans die zich in de alvleesklier bevinden. Dit wordt aangeduid als de endocriene functie van de alvleesklier. Als deze functie om welke reden dan ook is aangetast, is er sprake van diabetes (suikerziekte). Bij diabetespatiënten, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed meer reguleren.
Er zijn 3 verschillende typen diabetes :

Hiervan is sprake als het immuunsysteem van het lichaam de insuline producerende cellen van de alvleesklier vernietigt. Dat proces begint meestal in de kindertijd of vroege volwassenheid en heeft bijna altijd insulinebehandeling nodig.

Dit type diabetes wordt vaak aangeduid als “ouderdomsdiabetes”. Komt voor wanneer de alvleesklier niet kan voldoen aan de insulinevraag van het lichaam.
Vaak is er een relatie met overgewicht (obesitas). Ontstaat veelal bij patiënten op middelbare leeftijd.

Dit type diabetes kan worden veroorzaakt door schade aan de alvleesklier door  ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), tumoren op/in de alvleesklier of door operatie aan de alvleesklier. Dit soort schade aan de alvleesklier vermindert niet alleen het vermogen van de alvleesklier om insuline te produceren, maar ook de eiwitten die nodig zijn om voedsel te verteren (spijsverteringsenzymen) en andere hormonen. Wordt vaak ten onrechte aangezien als type 2.

Back To Top